“În ’90, imediat după revoluție, a venit aici Jacques Yves Cousteau, care era un zeu al ecologiei, era fantastic de popular în întreaga lume. Ajuns aici, Cousteau a spus: domnilor, voi aveți un tezaur incredibil aici: Delta Dunării. Ce faceți acolo? Faceți parc imediat. Și s-a făcut. Avea 82 de ani, dar o gândirea atât de optimistă, o minte de om tânăr fantastică! Datorită lui Costeau s-a făcut în doi timpi și trei mișcări Rezevația Biosferei Delta Dunării.” (sursa www.dcnews.ro)

Cu ocazia aniversării a 36 de ani am primit, de la soțul meu, cadou o excursie în Delta Dunării.

Cadoul perfect! Îmi doream de foarte mult timp să ajung în paradisul păsărilor.

Și am plecat dis de dimineață cu o cursă de Constanța-Tulcea (Autogara Trace Trans-Tomis III).

În 2 ore eram în Tulcea, iar după încă 30 de minute de mers de-a lungul falezei, am ajuns la locul de îmbarcare pentru excursie (Portul turistic Tulcea AVAL).

Excursia a fost organizată de https://www.descoperadeltadunarii.ro/ (mulțumim echipei, căpitanului de vaporaș, ghidului pentru informațiile transmise, le dorim mult succes în a promova dar mai ales în a milita pentru salvarea acestei zone).

Am observat foarte multe ambarcațiuni și asociații care organizau excursii  în diverse locații, cu plecare de pe faleza din Tulcea. Aveți de unde alege, dar fiți atenți la orice detaliu.

Excursie LENTĂ de o zi în Delta Dunării, cu VAPORAȘ și GHID

Am înțeles de la GHID că în mare parte am străbătut Canalul Mila 36 (ce coincidență, vârsta pe care o împlineam în acea zi).

Canalul era destul de circulat, acesta face legătura cu brațul Chilia dar și cu canalul Șontea și Canalul Sireasca.

Fiind destul de apoape de Tulcea,  Canalul 36 pare un loc de pescuit foarte cunoscut pescarilor din Delta Dunării, malurile lui fiind presărate cu undițe, corturi și evident, pescari.

Vaporașul ne-a purtat lin și astfel am avut ocazia să stăm la pândă și să observăm flora și fauna rezervației.

Din când în când eram tulburați și balansați de ambarcațiunile rapide care treceau pe lângă noi. Majoritatea au dat dovadă de bun simț și au încetinit totuși, pentru a reduce din soc. Muțumim.

S-a făcut și un popas la casa unui pescar, unde cei care au dorit au putut servi borș de pește și pește prăjit.

Foarte frumos la nenea pescar acasă, curat și atmosferă tipic deltaică. Acesta locuia acolo împreună cu soția și multe animăluțe drăgălașe. Am profitat de pauză și ne-am împrietenit și noi cu simpaticii cățeluși.

După pauză am luat-o iar pe canale, după stârci, lebede, rațe, cormorani și pelicani.

Aceștia din urmă nu prea s-au arătat la sol, dor în înaltul cerului abia îi puteai zări.

E vremea migrației, probabil că se pregătesc pentru lunga călătorie spre Africa.

Mi-a plăcut excursia în paradisul păsărilor, probabil că o să revin, dar poate că în alt anotimp, primăvara, cu gândul că o să am și mai mult noroc la a surpinde, în liniște, evident, cu ajutorul camerei foto, și alte specii de păsări.

Vă las mai jos să vă delectați cu câteva fotografii realizate în excursie, cu ajutorul camerei foto NIKON D610 și obiectiv Nikon 70-300mm .