Coşbuciană

„De sub terenuri nelucrate
Coşbuc se-nalţă din mormânt
Şi-ntreabă pe ţărani la sate:
– Mai vreţi sau nu mai vreţi pământ?”

epigramă de Emil Sângeorzan

Datorită internetului am aflat de tramvaiul numit „Popescu”, și datorită lui „Popescu” am descoperit satul… satul Rășinari, căci satul este de mult descoperit de mine, sunt crescută de bunici, la sat.

Am regăsit acolo liniștea, pacea și oamenii calzi, simpli.

Unii dintre ei s-au adaptat vremii, și-au transformat casele în pensiuni, și uite așa, dăinuie peste timp. Alții au plecat, probabil la oraș, am zărit și multe ziduri și ferestre goale…

„Dl Popescu” – tramvaiul, are concurență, așa numiții „rechini”; Popescu circulă după grafice, are orele lui fixe, pe când rechinii sunt vagabonzi, oricând disponibili să te înhațe, la plimbare, pe bani, bineînțeles.

Noi nu am avut noroc, în prima zi, nici de Popescu nici de rechini.

Norocul nostru a fost gazda la care urma să fim cazați. Amabil, ca toți oamenii din părțile locului, gazda a mai adunat și un străin rătăcit de pe drum, care dorea să ajungă la „cheese festival” așa a fost indicația lui, și deh, i-a facut omului pofta, după ce ne-a lasat pe noi la pensiune, fuga cu strangerul sus pe munte, la brânză, mămăliguță și bineînteles o țuică sănătoasă.

Alte date despre și cu Rășinari:

• Loc de naștere pentru doi mari scriitori români: Emil Cioran și Octavian Goga;

• Situat la o distanță de 8 km față de municipiul Sibiu;

• Rășinariul este legat de orașul Sibiu, din 1947, printr-o linie de tramvai electric.

• „Un tramvai numit Popescu” este un proiect de spectacol, scenariul este o dramatizare a textelor aparţinând operei antume şi postume a poetului Cristian Popescu; spectacolul se joacă, în mare parte, într-un tramvai introdus în trafic pe traseul Sibiu – Răşinari şi retur.

Ulița satului

Ulița satului

Localnici Rășinari

Localnici

Detalii rustice

Detalii rustice

La șosea

La șosea

Tramvaiul nr.26 sau Dl.Popescu

Tramvaiul nr.26 sau Dl.Popescu

Capăt de linie Rășinari

Capăt de linie

Vântul schimbării

Vântul schimbării

Speranța

Speranța

Pentru cine merge în Sibiu sau spre Păltiniș, nu ratați ocazia să vizitați, măcar pentru câteva ore, și Rășinariul. Luați tramvaiul nr.26, pe „Popescu”, veți trece pe lângă pădurea Dumbrava și legănați, veți ajunge cât ai clipi din ochi, într-un sat de munte simplu, cu oameni primitori.